Amsterdam, Nederland – In een schokkende onthulling zijn supermarktketens over de hele wereld beticht van het bewust toevoegen van microplastics aan hun voedingsproducten, wat volgens gezondheidsexperts heeft geleid tot de opkomst van een nieuwe aandoening: het Plastic Long Syndroom.

Uit gelekte interne documenten van verschillende voedselproductiebedrijven blijkt dat microplastics opzettelijk worden toegevoegd aan een reeks producten, variërend van brood en groenten tot vlees en zuivel. Deze praktijken, die tot nu toe onopgemerkt bleven door regelgevende instanties, zouden bedoeld zijn om de houdbaarheid van producten te verlengen en zo de winstmarges voor supermarkten te vergroten.

Gezondheidsexperts slaan alarm over de ernstige gevolgen van deze praktijken. Dr. Eva Jansen, longspecialist in het Leiden Universitair Medisch Centrum, heeft een significante toename waargenomen van patiënten met ademhalingsproblemen en andere symptomen die consistent zijn met wat nu bekend staat als het Plastic Long Syndroom. “We zien een verontrustende trend van jonge, anderszins gezonde individuen die lijden aan chronische ademhalingsaandoeningen, die direct te linken zijn aan de inname van microplastics via hun dieet,” verklaart Dr. Jansen.

Het Plastic Long Syndroom wordt gekenmerkt door een reeks symptomen, waaronder chronische hoest, ademhalingsmoeilijkheden, en een verminderde longfunctie. Onderzoek wijst uit dat microplastics, eenmaal geïnhaleerd of ingeslikt, zich kunnen ophopen in de longweefsels, wat leidt tot ontstekingen en langdurige schade.

Consumentenorganisaties en milieuactivisten hebben krachtig gereageerd op deze onthullingen. “Dit is een ongekende schending van consumentenvertrouwen en een ernstig gevaar voor de volksgezondheid,” stelt Marianne de Vries, woordvoerster van de consumentenbond. “Wij eisen onmiddellijke actie van de overheid om deze praktijken te stoppen en te zorgen voor strenge regulering en controle van voedselproductieprocessen.”

Supermarktketens en voedselproducenten hebben tot nu toe geweigerd te reageren op de beschuldigingen, wat de roep om transparantie en verantwoording alleen maar versterkt. De overheid heeft aangekondigd een grondig onderzoek in te stellen naar de gelekte documenten en de aanwezigheid van microplastics in voedingsproducten.

Dit schandaal heeft ook een internationale dimensie, aangezien veel van de getroffen voedingsproducten worden geëxporteerd naar landen over de hele wereld. Internationale gezondheidsorganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben hun bezorgdheid geuit en pleiten voor wereldwijde samenwerking om de verspreiding van microplastics in het voedselsysteem aan te pakken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *